Вебинар - Визија модерне медицинске сестре

 

Поводом Међународног дана сестринства, 12. маја 2021. године реализован је вебинар на тему ,,Визија модерне медицинске сестре - професионалност и саосећање" у организацији Медицинског универзитета у Пловдиву (Бугарска) – Факултета за јавно здравље, Одељења за здравствену негу. (програм вебинара)

Вебинару је, испред Високе медицинске школе струковних студија “Милутин Миланковић”, присуствовала мр Лидија Миленовић, предавач.

Након отварања вебинара и поздравних речи руководства Медицинског универзитета у Пловдиву и Факултета за јавно здравлје, приступило се радном делу вебинара у оквиру којег су обрађене следеће теме: Актуелни проблеми сестринства у Бугарској; Студија неге клиничке праксе Универзитета Францисцо де Виториа; Милосрђе и хуманост у здравственој заштити; Непроцењив допринос Флоренс Нигхтингел савременој нези; Појава и развој реанимационе неге; Достигнућа неге у XX-XXИ веку – професионални развој и креативност; Визија медицинске сестре у Бугарској; Добротворност модела три крунисане добротворне сестре у Европи; Визија медицинске сестре у иностранству; Аутономија и одговорност; Будућност медицинских сестара у Европи; Медицинска сестра – од антике до данас; Акценти за побољшање сестринске неге.

Кроз дискусију је, поред осврта на развој, тежину и комплексност сестринске професије, проблема попут недовољног броја медицинских сестара у пракси, исказана и потреба и неопходност укључивања медицинских сестара у процес континуиране едукације, усвајања стандарда и сестринских процедура, унапређења процеса здравствене неге, сестринске документације, те примена свега наведеног у пракси. Такође, наглашен је и значај унапређења и интензивирања истраживачког приступа у области здравствене неге, али и значај примењивости истраживачких налаза у свакодневном раду, што би требало да представља основу развоја сестринства у будућности и уздизања сестринске професије на виши ниво.

Vebinar 12. maj 2021 (1).jpgVebinar 12. maj 2021 (2).jpgVebinar 12. maj 2021 (3).jpgVebinar 12. maj 2021 (4).jpgVebinar 12. maj 2021 (5).jpgVebinar 12. maj 2021 (6).jpg

ЈУНСКИ ИСПИТНИ РОК

 

Обавештавају се сви студенти који планирају излазак на испите у јунском испитном року да је неопходно да претходно измире све финансијске обавезе које имају према школи.